FANTJE SMO Z GORENJSKEGA,
ZMAGUJEMO, ŽIVLJENJE KUJEMO,
SEŽEMO ČEZ HRIB IN DOL,
NAJRAJŠI GREMO PA NA STOL!

PROČ SKRBI, VESELI VSI
NALIJMO GA, NATO IZPIJMPO GA,
NAŠA PESEM GRE PREK MEJ,
ZATO PRIJATLI NAPREJ!

REFREN:
MI VSI SMO
VEČNO MLADI FANTJE,
NAJ ŽIVI MALDOST,
NA ZDRAVJE VSEH VESELIH LET,
DOKLER BOMO NA SVET!

Glasba: Andy Arnol
Besedilo: Dušan Velkavrh

 

 

 

1. KOLESARSKI KROG VEČNO MLADIH RADOVLJICA
 


Večno mladi fantje in njihova večno mlada kolesa

»Če ti vreme ni všeč, počakaj tri minute!« so rekli Večno mladi fantje na prvi kolesarski dirki s starimi kolesi po ulicah Radovljice.
No, ja tekmovalci so poskrbeli, da so si obiskovalci poleg kolesa - še posebno, če je bil  kakšnega zares starega datuma - v spomin vtisnili še kolesarja., posebno kolesarke... »Vozimo, kar pač vozimo in s tem bodimo zadovoljni! Obstajajo znamke koles, ki so bolj priljubljene in bolj spoštovane kot naša stara kolesa.«

Večno mladi fantje za nedeljo 17 junija 2007 »naročili« lepo, toplo in sončno vreme. Rekreacijski klub Večno mladih fantov (RK VMF)Radovljica je namreč organiziral prvo kolesarsko dirko s starimi kolesi po ulicah Radovljice. Za bralce naj obudimo nekaj utrinkov iz zgodovine kluba, ki je leta 2006 praznoval 30 - letnico ustanovitve. Kot je znano je društvo najbolj aktivno dvakrat na leto in sicer ob veliki prireditvi pohoda na Stol za zaključek Radolškega poletja ter na Sivestrovo. Rekreacijski klub Večno mladi fantje za zaključek poletne sezone organizira v občini največjo, tridnevno ljudsko in športno zabavo z narodno-zabavno glasbo in nekaj tisoč udeleženci. 30 let že skupina posameznikov prostovoljno skrbi, da Radovljičani in tudi drugi obiskovalci dobijo tisto kar od njih pričakujejo: zabavo,in užitek in medsebojno druženje. Svoje spomine so lani zbrali v njihovem zborniku. V začetku delovanja je Rekreacijski klub večno mladih fantov organiziral eno ali dve kolesarski prireditvi in smučarsko na Viševku.

V letu 2007 so se Večno mladi fantje odločili , da bodo popestrili in obogatili svojo dejavnost s tem, da so 17. junija  organizirali in uresničili idejo, ki sta jo davnega leta 1986 »pogruntala« »Lectarjev Tone in Bezulnekov Slavc. Prekolesarila sta namreč 214 kilometrov iz Radovljice v Novi grad, kjer ju je pričakala godba na pihala. Kakšne zgode in nezgode sta imela po poti vesta samo onadva, Lectarjev Tone je že pokojni, Slavko Mali- Bezulnek pa se ob tej izkušnji zgolj nasmeji in pravi« »Važna je kondicija in kolo, moj je bil češki.

 

Zanimivo:

17. junija 2007 zjutraj je 81 kolesarjev z »modernimi kolesi« prekolesarilo 28 km dolgo pot iz Linhartovega trga v Radovljici preko Lesc, Koritnega, Sela pri Bledu, Mlinega,okoli blejskega jezera, po kolesarski stezi in novem mostu čez Savo Dolinko do Lesc skozi Hraše, Hlebce,Zapuže, Nove vasi in nazaj proti Radovljici. Kolesarski izlet so poimenovali Večno mladi krog. Udeležili pa so se ga člani, sorodniki, znanci in prijatelji VMF. To pa še ni vse, kar je Radovljičane in obiskovalce zabavalo in razveselilo.

V starem mestnem jedru Radovljice je proti poldnevu štartalo16 lastnikov koles, ki so bili starejšega datuma, saj so VMF vzeli za merilo, vsa kolesa, ki so bila izdelana pred ustanovitvijo kluba, to je pred letom 1976. Radovljica se je spremenila v pravo mesto z modno revijo koles in oblačil kolesarjev izpred davnih let. Oldtajmarji so prekolesarili pot iz Radovljice do Lesc in se na koncu tekme zbrali na Linhartovem trgu in utrujeni, a z upanjem na dobro uvrstitev, čakali na rezultate.

 

Prvi trije so prejeli nagrado. Zmagal je  lastnik kolesa letnik 1901, doma iz Kovorja, drugi je bil lastnik kolesa letnik 1959, doma iz Nakla, tretje mesto pa je pripadlo lastniku  tricikla letnik 1955, doma iz Črnuč, ki je tudi članu kluba VMF. Ostali udeleženci so prejeli simbole letošnjega pohoda z napisom 1. kolesarski krog 2007.

Tako predsednik RK VMF Janko S. Stušek , kot tudi vsi ostali Večno mladi fantje upajo in želijo, da bo prireditev postala tradicionalna, kar tudi zares bo, saj je visoka udeležba kolesarjev dokazala, da je vsem medsebojno druženje in uživanje v naravi všeč, prav tako pa tudi dober bograč, ki so ga pripravili v gostilni Avguštin.

Valerija Keršič


 

2. KOLESARSKI KROG VEČNO MLADIH RADOVLJICA
 


15. 6. 2008

Revija starih in sodobnih koles

 

Kolo je prevozno sredstvo brez lastnega pogona. Sestavljeno je iz dveh koles, zadnje je (največkrat) preko verige in verižnikov povezano s pedaloma in gonilkama, preko katerih človek poganja kolo. Kolo voznik usmerja s krmilom, kamor so pritrjene zavore, včasih tudi zvonec in svetilna telesa. Dvokolo se je izkazalo za izredno učinkovito prevozno sredstvo v času, ko je primanjkovalo denarja, ravno tako učinkovito pa deluje v s prometom prenatrpanih mestih. To vedo tudi Večno mladi fantje Radovljica, saj so svojo dejavnost popestrili in obogatili in letos že drugič organizirali izlet in revijo koles oldtajmerjev. Za pravega oldtajmerja velja po merilih kluba le tisto kolo, ki je bilo izdelano pred ustanovitvijo kluba in sicer pred letom 1976. Poleg tega mora biti primerno opremljen tudi lastnik kolesa, ki naj bi nosil opremo iz obdobja, ko je bilo izdelano kolo..

 

Radovljica je mesto kulture in športa, kar so dokazali predvsem tisti, ki so »vpleteni« v kolesarsko mrežo. Nekateri obiskovalci in simpatizerji so dregnili v »Bezulnekovega Slavca«, ki se ob spominih na njegov in pokojnega Lectarjevega Toneta podvig 1986 leta,  le še nasmeji… .
Že drugo leto zapored se veseli tega dogodka, saj je njun podvig obrodil sadove; idejo pa uresničuje zdajšnji predsednik kluba VMF Janko Sebastijan Stušek s svojimi klubskimi prijatelji. Za popestritev je letos  pod lipo poskrbel delivec češenj, saj je bil
15.6 2008 sv. VID, ki noč in dan vid, pa še češenj je sit. Vsi tekmovalci so se po končani »tekmi« poveselili ob prijetnem klepetu in obujanju spominov ter dobrem bograču na Linhartovem trgu.

Zanimivo:
Na reviji starih in sodobnih koles je 72 kolesarjev na sodobnih kolesih je prekolesarilo 28 kilometrski »Kolesarski krog Večno mladih«, 31 kolesarjev pa se je na večno mladih kolesih – oldtajmerjih odpeljalo po ulicah Radovljice in Lesc, štirje najbolj "zagnani" so se udeležili obeh dogodkov, med njimi tudi predsednik Rekreacijskega kluba Večno mladih Fantov (RK VMF) Radovljica Janko S. Stušek.
Oldtajmerska kolesa so bila ocenjena, na oceno je vplivala starost kolesa in avtentičnost opreme kolesa in kolesarja. Prva nagrada je pripadla lastniku kolesa iz Kamnika, ki je imel kolo letnik 1938, drugo je prejel par iz Šenčurja in sicer sta imela kolesi letnika 1927 in 1930, tretjo pa par iz Tržiča, njuna kolesa sta letnika 1928 in 1937. Prvim trem so podelili nagrade, podelili so tudi e nagrado izven konkurence. Namenjena je bila lastniku najstarejšega oldajmerskega kolesa, ki je tudi član RK VMF.

Valerija Keršič


 

 

 

Število obiskovalcev: